Annonse
[pro_ad_display_adzone id=2109][pro_ad_display_adzone id=2580]

– Det handler om kjærlighet til det vi gjør

Det var noe av budskapet til kokk Ivan Sandberg da han holdt innlegg for rundt 40 personer, som var samlet på Skaslien Gjestgiveri i dag.

Det var K+, Hedmark Kunnskapspark og Destinasjon Sør-Hedmark som hadde inviterte til stormøte om lokalmat med mål om etablere et nettverk i sør-fylket.

Se intervju med Kjersti Rinde Omsted og Ivan Sandberg nederst i artikkelen. 

– Vi ønsker å samle hele verdikjeden for å komme sammen og se hvilke behov og ønsker de ulike aktørene har, og hva de kan bidra med inn et slik nettverk, sier Kjersti Rinde Omsted i K+.

Lokalmat viktig i reiselivet

Tove Gulbrandsen i Destinasjon Sør-Hedmark trakk frem eksempler fra arbeidet med lokalmat fra Lillehammer-regionen og Gudbrandsdalen, som kan vise til veldig gode resultater.

– Besøkende og turister forventer lokalmat, og de vil gjerne kjenne til historien og bakgrunnen for mattradisjoner. Dette kjenner vi til fra utlandet, og det etterspørselen blir stadig større i Norge også. Derfor må vi være på banen, sa Gulbrandsen.

En av aktørene som tar lokalprodusert mat på alvor er nettopp Skaslien Gjestgiveri. Kokk Ivan Sandberg hos Skaslien holdt et engasjert innlegg om hvor spennende og viktig det er å jobbe med lokalprodusert mat, og trakk spesielt frem helseperspektivet.

ivansandberg
Kokk Ivan Sandberg hos Skaslien Gjestgiveri holdt et engasjert innlegg om hvor viktig det er med lokalprodusert mat og ikke minst hvordan vi må skape stolthet og løfte hverandre frem i arbeidet med å få flere lokale produsenter. Foto: Irén Carlstrøm.

Kunnskap er viktig

– Vi må vite hva vi spiser, og vi må vite hvordan grønnsakene er dyrket. En gultrot er ikke bare en gultrot – det er stor forskjell, sa Sandberg, og fortsatte:

– Det er viktig at produktene er sporbare, og at vi kan oppsøke produsentene, kjenne til historien og vite hvordan de jobber, hvilken kjærlighet de har til dyra eller grønnsakene og hvordan de tar vare på produktene sine.

Sandberg vet hva han snakker om når han trekker fram bøndenes og produsentenes innsats for å lage gode produkter.

– Som kokk er det utrolig viktig å ha gode produkter. Smakene er helt forskjellige, og det er ikke alle som ser hvordan korn, poteter, grønnsaker og kjøtt får ulike smaker basert på hvordan de produseres, sier han.

Stolthet over lokale produsenter

En annen viktig faktor for Sandberg er stolthet. Stolthet av hva alle gjør, og sette prise på gode produsenter og å kunne bidra overfor hverandre.

– Vi må ha tanker og visjoner, og bygge en stab som setter pris på det hver enkelt gjør. Vi må prate varmt om produktene, og dersom vi ikke er helt fornøyd må vi snakke med produsentene om hvordan vi kan produsere bedre i stedet for å ikke kjøpe produktene. Da lærer vi ingenting, sier den engasjerte kokken. 

 

– Å være kokk i dag er nesten som å bli født på nytt. Vi kan være med å så frø, se det vokser, produsere, lagre og konservere, og bruke produktene vi har lokalt så vi slipper å importere mye vi ikke vet hva er, mener han.

kjerstitove
Kjersti Rinde Omsted i K+ (t.v) og Tove Gulbrandsen i Destinasjon Sør-Hedmark hadde invitert til et stormøte om lokalmat i dag, og rundt 40 personer fra hele verdikjeden var til stede for å bidra. Foto: Irén Carlstrøm.

Veien videre for et lokalmatnettverk

Etter oppmøtet å dømme i dag er interessen stor for å styrke lokalmatproduksjon, foredling og ikke minst salg og distribusjon av lokale produkter.

– Vi skal nå gå gjennom og se hva alle har sagt de trenger og ikke minst hva de kan bidra med, så har vi et mål om å etablere et forprosjekt sammen med Innovasjon Norge, og starte det viktige arbeidet med å styrke miljøet i sør-fylket, sier Kjersti Rinde Omsted til Mittkongsvinger.no.

Hør hva Kjersti Rinde Omsted og Ivan Sandberg sier om lokalmat og nettverk her: 

2 Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *